Ослободен белорускиот новинар Шота

– Главниот уредник на белорускиот портал „Hrodna.life“ Алексеј Шота денеска е ослободен откако вчера беше приведен во близина на неговиот дом.

Против Шота е покрената истрага за повтопрно објавување на „екстремистички материјали“ на порталот.

Шота објавил материјали претхопдно објавени на „Телеграм“, кој во Белорусија е прогласен за екстремистичка платформа.

– Факт е дека „Hrodna.life“ продолжува да работи и покрај нападите и огромните казни. Имаме признание од читателите, огласувачите, како и од релевантните органи, кои вршат притисок врз нас, изјави Шота по ослободувањето од притвор.

Back to top button
Close