Османи: Благодарам Франција, но моравме да одбиеме поради деловите во него за кои бугарската страна не покажа разбирање“

Откако Македонија го одби францускиот предлог за започнување на преговорите со Европската унија, министерот за надворешни работи Бујар Османи, денеска преку Фејсбук статус појаснува зошто предлогот не е прифатлив.

„Два збора стојат помеѓу успехот и неуспехот на Европската Унија во регионот. Зборот „протокол“ во рамката, како парадигма на историските прашања, и зборот „отворање“ во параграф шест од заклучоците на советот. И двата збора не се во францускиот предлог како финални решенија туку се ставени (дел од нив и во заграда) како прашања за кои не може да се постигне согласност поради позицијата на Република Бугарија.

Усвојувањето денес на резолуцијата во бугарскиот Парламент, во која се потенцираат токму овие две прашања ќе го блокира долгорочно европскиот процес, и воедно ќе ги парализира инструментите од договорот за пријателство на долг рок.

Француското претседателство беше многу внимателно при срочувањето на текстот внимавајќи на сензитивностите на двете страни и затоа прашањата кои не беа прифатливи за нас ги стави како недефинирани предлози (во заграда) за да потенцира дека тие се прашања кои не се решени. Оттука ние само можеме да се заблагодариме на Француското претседателство но моравме да го одбиеме нивниот предлог во ваква форма, токму поради деловите во него за кои бугарската страна без никаква аргументација не покажа разбирање“, пишува Османи.

За денеска претпладне пак, тој најави брифинг со новинари заедно со вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ.

Back to top button
Close