Османи: Не сме под безбедносна закана, но економските импликации веќе се чувствуваат

Руската агресија во Украина ќе има сериозни последици по европската безбедносна архитектура, а тоа значи на целиот континент. Тоа обично  се манифестира на слабите точки, а Балканот е слабата точка – раната на ЕУ и се разбира дека може да има импликации и обиди на надворешни политички фактори и регионални фактори, кои може да го искористат овој хаос за остварување на свои цели, одговори министерот за надворешни работи Бујар Османи на новинарско прашање за тоа какви се проценките и анализите за можни безбедносни импликации на Балканот, особено во Косово, БиХ во врска со настаните во Украина.

Шефот на дипломатијата нагласи дека ние како држава директно не сме под некоја безбедносна закана, но економските импликации веќе се чувствуваат.

Османи наведе дека како земја членка на НАТО ги имаме во реално време сите информации и ги знаевме сите чекори на Москва пред две недели, што дава можност да донесете добро информирани одлуки, да се подготвувате за било кои последици.

Шефот на дипломатијата потсети дека НАТО е сојуз што се грижи за секој квадратен метар територија на своите земји членки, што значи дека ние сме под заштита на НАТО, но сепак ги преземаме сите мерки во однос на заштита од сајбер напади и други мерки, за што Владата расправа во претходните недели, а денеска ќе има седница на која ќе се преземаат дополнителни мерки.

„Треба да бидеме многу внимателни тука во регионот. Секако ќе има и економски импликации и тие веќе се чувствуваат, во цените на гасот, во цените на изворите на енергија, а тоа ќе се манифестира уште повеќе на цените на другите производи, вклучувајќи ги прехранбените производи“, изјави Османи, по средбата со министерот за надворешни работи на Република Србија, Никола Селаковиќ

Back to top button
Close