Откриена радијација во рускиот град Хабаровск, прогласена вонредна состојба

Властите во рускиот далечен град Хабаровск прогласија вонредна состојба во областа каде што е пронајден „извор на радиоактивно зрачење“, јавија руските медиуми.

Се вели дека зголемени нивоа на радијација биле откриени во близина на столб за струја на околу 2,5 километри од станбените згради.

-Никој не е повреден или изложен на радијација и „нема закана по здравјето на граѓаните“, информира локалниот огранок на руската агенција за заштита на потрошувачите.

Се наведува дека нивото на радијација ќе се следи во следните два дена и ќе се истражи изворот на зрачењето.

Back to top button
Close