Јотова: Бугарија не спречува никого во самоопределување, но ќе ги спречи обидите да се припише историјата

„Ние не спречуваме никого во самоопределување, но многу ќе ги спречиме токму овие обиди да се припише историјата“, изјави потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова и кажа дека сака Македонија и Бугарија да бидат добри соседи, но со почитување на заедничко културно наследство.

„Ние не спречуваме никого во самоопределување, но многу ќе ги спречиме токму овие обиди да се припише историјата, на соодветни факти. Сакаме да бидеме добри соседи, но да го почитуваме нашето заедничко културно наследство, бидејќи тоа е клучот за без спорови и конфликти. Науката, истражувањето, штити од искушението да се создаде фиктивна историја, што неминовно води до политички и билатерални или мултилатерални конфликти. Во последните неколку дена, во изјавите на некои политички и владини лидери на соседните земји за жал, токму тоа можеме да го видиме“, вели Јотова.

Back to top button
Close