Јово Вангеловски осуден за злоупотреба на службената положба и овластување

Судечки совет на скопскиот кривичен суд, во четвртокот, донесе пресуда со која за сторена злоупотреба на службената положба и овластување го осуди поранешниот претседател на Врховиот суд, Јово Вангеловски, пренесе Правосудство.

На Вангеловски изречена му р казна затвор во траење од една ипол година, но истата му е заменета за условна, доколку во наредните четири години не стори ново кривично дело.

Случјот на екс-претседателот на Врховниот суд, а којшто влезе и во извештајот на Стејт деепартментот, не мора да зачи и дека е затворен, бидејќи зад името на Вангеловски се врзуваат и злоупотреби на системот АКМИС. Станува збор за злоуотреби на автоматскиот систем на распределба на предмети за работење, кој, како што беше костатирано во времето на Вангеловски се заобиколувал.

Повеќе

Back to top button
Close