Пациентите во Охрид не можат да куртулат од короната и по шест недели!

Наместо вообичаениот период од 21 ден, пациенти инфицирани со коронавирусот остануваат позитивни дури шест недели, тврди за „Слободен печат“ епидемиологот доктор Јованка Сурлакова Коровешовска од Центарот за јавно здравје Охрид.


Ова тврдење таа го темели на искуството со голем број пациенти, кои по алгоритам и протокол медицинските техничари ги тестираат три недели откако ќе бидат потврдени како позитивни на Ковид 19. Меѓутоа, по три недели вирусот воопшто не го напушта нивниот организам, тврди Коровешовска, што значи дека тој се „одомаќинил“.

повеќе

Back to top button
Close