Папата Франциско се сретна со двајца канадски кардинали откако беше откриена масовната гробница на 215 деца

Папата Франциско се состана со двајца канадски кардинали денес, кога нивната држава се соочува со откривање на остатоците на 215 деца закопани на местото на поранешното училиште за домородни деца, отворено од Католичката црква.

Папата разговараше одделно со кардиналите, Мајкл Черни и Марко Квелет, соопшти Ватикан.

Многу Канаѓани го повикаа Папата да се извини за улогата на Католичката црква во работењето на станбени училишта помеѓу 1831 и 1996 година водени од христијански цркви во име на државната влада.

Папата веќе се извини за улогата на Црквата во ерата на колонијализмот во Америка, но тој обично се извинува за време на посетите на земјите. Посетата на Папата на Канада сè уште не е закажана.

Канадскиот премиер, Џастин Трудо во петокот рече дека Католичката црква мора да преземе одговорност за водење на голем број училишта за асимилација на домородните народи.

Тогашниот канадски систем на станбени училишта насилно одвои околу 150.000 деца од нивните домови. Многу од нив биле малтретирани, силувани и неухранети. Истрагата во 2015 година откри дека таков систем претставува „културен геноцид“.

Минатомесечното откривање на масовна гробница со остатоци од деца кои посетуваа станбено училиште во Британска Колумбија, затворено во 1978 година, го предизвика бесот на Канаѓаните поради недостаток на информации и избегнување преземање одговорност.

Трудо во петокот рече дека многумина „се прашуваат зошто Католичката црква во Канада молчи и не чекори напред“.

Back to top button
Close