Пендаровски: Државата е подготвена со стокови резерви, проблем ќе биде ако кризата во Украина трае подолго

На вчерашниот Совет за безбедност се разговараше не само за безбедносните аспекти, туку и за аспектите кои се битни за живот во државата.

-Проценките се однесуваат на реалните факти изнесени од премиерот. Ние сме пополнети во Стоковите резерви. Проблем ќе биде ако ова со Украина потрае подолго. Тогаш ќе треба да правиме интервентни увози. Србија донесе одлука да не прави извоз на животно битни ресурси. На берзите се качија цените не само на нафтата туку и на житото, вели Пендаровски за Утрински брифинг.

Во врска со инсистирањето на опозицијата за вонредни парламентарни избори Пендаровски вели дека тоа ја закочува државата и процесите, а изборите ја забавуваат целата економска и политичка динамика. Пендаровски додава дека сепак ако парламентот со мнозинство изгласа предвремени избори тој тоа ќе го прифати.

Back to top button
Close