Пентагон: Бавен напредок на руските трупи поради силниот отпор

Русија располага со најмалку 50 отсто од своите сили за масивна инвазија на Украина, но напредува бавно поради неочекувано силен отпор, изјави висок американски воен претставник.

„Според нашите проценки, повеќе од 50 отсто од руските сили што Путин ги фрли против Украина … се распоредени внатре во Украина. Има знаци дека Русите се повеќе се разочарани што нема напредок во изминатите 24 часа, особено во северна Украина“, рече претставникот.

Според него, „руската војска сè уште не презела контрола врз ниту еден град во Украина, ниту пак стекнала воздушна супериорност“. „Руските трупи остануваат на околу 30 километри од Киев, рече официјалниот претставник, нагласувајќи дека ситуациите на бојното поле динамично се менуваат.

Back to top button
Close