Петличковски: Не е момент да се фрлат маските!

Директорот на институтот за имунобиологија и хумана генетика, Александар Петличковски во гостувањето во ТВ Сител говореше за зголемениот број на заразени во изминатите неколку седмици.

Како што истакна тој, мора да бидеме претпазливи, потенцирајќи дека сме околу врвот на овој бран на сојот Омикрон, кој станува доминантен.

„Сојот Омикрон има полесна слика, но не сме сигурни дека кај секој сликата на Омикрон ќе биде таква. Не знаеме во кој момент оваа варијанта на вирусот ќе се промени во опасна. Мислам дека не е момент маските да се фрлат, пандемијата се уште не е завршена. Не е време за олабавување“, рече Петличковски.

 

Back to top button
Close