Петровска: Пристигнуваат нови 26 оклопни возила од типот JLTV Oshkosh

Министерката Петровска на денешниот брифинг за новинари информираше дека на пристаништето во Солун пристигна втората пратка од 26 лесни оклопни возила JLTV Oshkosh, наменети за Армијата на Република Северна Македонија.

“26 возила се наоѓаат на пристаништето во Солун и во наредните денови треба да започне испораката кон Република Северна Македонија, односно истите ќе бидат пренесени во касарната во Штип“ истакна Петровска на новинарското прашање за набавката на оклопните возила од типот JLTV Oshkosh.

 

Дел од арсеналот на Армијата веќе се шесте оклопни возила од истиот тип кои пристигнаа во јули минатата година, а на кои припадниците на Армијата веќе имаа можност да се обучуваат. Станува збор за повеќегодишна набавка на вкупно 88 оклопни возила од ваков тип, која целосно ќе се реализира во следните години.

Со овие најмодерни и најсофистицирани оклопни возила го менуваме ликот на Армијата и ја зголемуваме нејзината борбената готовност и ја зацврстуваме безбедноста на Република Северна Македонија и НАТО Алијансата.

Back to top button
Close