Пленковиќ: Србија не може да седи на две столчиња

Сега не е време да се седи на две столчиња и Србија мора да избере страна, повика денеска хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ.

Тој ја коментираше откажаната посета на Белград од страна на рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров.

Според Пленковиќ, посетата „нема врска со Хрватска“ и тоа е работа на Москва и Белград. Но, тој нагласи дека Србија „во вакви околности мора добро да внимава која страна ја бира“.

– Доколку земјата има амбиции да се движи кон Европската Унија, мора да се знае каде е. Сега не е време да се седи на две столчиња, изјави Пленковиќ на прес-конференција, каде ги претстави мерките за ублажување на цените на енергентите.

Лавров требаше да отпатува за Белград, но, посетата е откажана откако Бугарија, Црна Гора, Северна Македонија, го затворија воздушниот простор.

Back to top button
Close