По стапките на Дарвин: Екологистите тргнуваат на двогодишно патување околу светот

Речиси два века по патувањето на Чарлс Дарвин околу светот, еколозите планираат да тргнат по неговите стапки. Тие преземаат двегодишно патување низ четири континенти за да го проучуваат ендемичниот див свет и да ја зајакнат заштитата.

Групата исплови со брод стар 105 години во вторник, 15-ти август, од јужното англиско пристаниште Плимут, пренесе EuroNews.Green.

Експедицијата Darwin200 долга 40.000 наутички милји (74.080 километри) се надева дека ќе се закотви во 32 пристаништа, вклучувајќи ги и сите главни пристаништа што ги посети Дарвиновиот HMS Beagle.

Групата патува на „Oosterschelde“, реставриран холандски брод, до голем број далечни локации како архипелагот Галапагос, односно до местото каде што набљудувањата на Дарвин за тоа како сродните видови птици се разликуваат од остров до остров помогнаа да се инспирира неговата семинална книга за еволуцијата, „За потеклото на видовите“.

„Чарлс Дарвин имаше само 22 години кога отплови од Плимут на своето патување кое му го промени животот во 1831 година со бродот HMS Beagle, славно велејќи дека тоа е убедливо најважниот настан во неговиот живот, кој ја одредува целата негова кариера“, вели основачот и мисија на Darwin200, режисерот Стјуарт Мекферсон.

Рутата на бродот вклучува некои од најголемите места за диви животни и чуда на Земјата – од дождовните шуми во Атлантикот во Бразил до еден од најоддалечените населени острови на планетата.

Проучување на климатските промени и зачувување низ целиот свет

Мекферсон вели дека истражувачите ќе ги проучуваат влијанијата на климатските промени врз коралните гребени и намалувањето на живеалиштата на дивиот свет.

Експедицијата, исто така, ќе засади илјадници дрвја за да помогне во ублажувањето на проблемите како што е опустушувањето на копното, документирање на пластиката на океаните и спроведување на истражувања на морски птици, китови и делфини.

„Поентата на овој проект е да покаже решенија, да покаже вистински акции што сите ние можеме да ги направиме за да помогнеме да се направи подобра иднина“, рече Мекферсон.

Во текот на патувањето, ќе бидат избрани 200 млади екологисти кои привремено ќе се приклучат на бродот и ќе бидат обучени за напорите за зачувување на ѓриродата.

Податоците собрани за време на патувањето ќе бидат дел од граѓански научен проект каде членовите на јавноста и студентите ќе можат да се приклучат на неделните сесии во живо од бродот од „највозбудливата училница во светот“.

Покровители на проектот се правнуката на Дарвин, ботаничарката Сара Дарвин и британскиот приматолог Џејн Гудал.

„Сите знаеме дека сме во средината на шестото големо изумирање и во мрак за проблемите со кои се соочува животната средина, климатските промени и губењето на биолошката разновидност“, рече Гудал, додавајќи дека ова патување ќе им даде на многу луѓе можност да видат дека сè уште има време да се направат промени.

Извор: ГринЦивил

 

Back to top button
Close