Почина доајенот на македонската ликовна уметност Илија Аџиевски

 

Доајенот на македонската ликовна уметност, Илија Аџиевски почина денеска на 97-годишна возраст.

Аџиевски е роден во Струга во 1926 година. Академија за ликовна уметност завршил во Загреб во 1954 година, во класата на професорот Франо Кршиниќ.

Автор е на голем број споменици, монументални керамички релјефи, парковски скулптури, портрети на познати личности од јавниот и културниот живот. Учесник е на значајни национални и интернационални изложби.

Погребот е закажан за утре во 14:00 часот, на градските гробишта во Струга

Back to top button
Close