Почина новинарот Иван Андреевски-Маче


Почина Иван Андреевски, познат новинар и уредник во Македонската телевизија, познат и како Иван Маче.

Добиј ги најважните вести, бесплатно на Viber
Роден е на 25 јуни 1947 година, во Доленци, Демирхисарско. Завршил студии по политички науки во Белград и од 1971 година стапил на работа во Македонската радиотелевизија, како нејзин стипендист. Работел на репортажи, документарни филмови, фељтони. Бил директор и одговорен уредник на Телевизија Скопје (1986-1990); ангажиран од Ројтерс, Слободна Европа, Јутел и како претседател на Здружението на новинарите на Република Македонија. Од 2006 година бил член на Советот за радиодифузија.

Back to top button
Close