Почина Виктор Мизрахи, долгогодишен претседател на Еврејската заедница

По кусо боледување денеска почина Виктор Мизрахи, долгогодишен претседател на Еврејската заедница во Република Северна Македонија и поранешен почесен конзул на Израел.

Тој активно учествуваше на домашен и меѓународен план во реализацијата и изградбата на единствениот сефардски Меморијален центар на холокаустот на Евреите од Македонија и во поставувањето на спомен обележје на депортираните македонски Евреи во меморијалната поставка во Треблинка.

Виктор Мизрахи е роден во 1950 година во Скопје во еврејско семејство кое загубило стотина членови по бугарската фашистичка депортација на македонските Евреи во Втората светска војна.

 

Back to top button
Close