Поддршка на македонскиот туризам: Ваучери од 6.000 денари за граѓаните со месечни приходи до 15.000 денари

Соопштение на СДСМ

Туризмот е една од најпогодените гранки од корона кризата и токму поради таа причина во третиот пакет економски мерки вклучена е и поддршка на оваа значајна гранка.

Со цел поттикнување на домашната потрошувачка и поддршка на домашниот туристичко-угостителски сектор, предвидена е мерка наменета за сите вработени граѓани кои имаат приходи до 15.000 денари месечно или според податоците од Управата за јавни приходи во периодот од јануари до април 2020 година не оствариле приходи поголеми од 60.000 денари.

Оваа категорија на граѓани ќе добијат ваучер од 6.000 денари кој ќе можат да го искористат во домашните туристички објекти, во период  од 15 јули до 15 декември 2020 година.

Според постапката за добивање на ваучер, УЈП  ги доставува  податоците за граѓаните кои ги исполнуваат условите за оваа мерка, а  потоа на истите преку  електронска пошта им се  доставува  ваучер со код во вредност од 6.000 денари и упатство за користење на истиот.

Со оваа мерка е предвидено да бидат опфатени над 130.000 граѓани, а буџетот кој го има на располагање Министерството за економија за поддршка на туризмот е вкупно 10 милиони евра.

Преку мерките за поддршка на домашниот туризам, го зголемуваме  бројот на домашни туристи и со тоа им помагаме  на нашите хотелиери и сопственици на објекти за сместување на гости, да ги намалат загубите од оваа криза.

Истовремено им помагаме и на граѓаните со пониски примања да можат да си дозволат годишен одмор.

Така, сите заедно помагајќи си едни на други сме посилни и полесно ќе ја пребродиме оваа криза.

Back to top button
Close