Погрешен резултат за 3.700 Швеѓани поради грешка во опрема

Околу 3.700 лица во Шведска добија неточен резултат дека се позитивни на коронавирусот, поради грешка во опрема за тестирање за Ковид-19, која пристигнала од Кина, објави денеска Агенцијата за јавно здравје.

Според агенцијата, опремата на компанијата БГИ Геномикс (BGI Genomics) не може да ја воочи разликата меѓу многу ниско ниво на заразеност со коронавирусот и негативниот резултат.

– Снабдувачот мора да ги прилагоди перформансите кои се потребни за користење на овој тест, рече Карин Тегмарк Висел, шефица на Одделот за микробиологија на агенцијата.

Таа додаде дека истата опрема за тестирање била извезена и во други земји, но не изнесуваше други детали.

Шведска соопшти дека погрешните резултати имале мал ефект врз статистиката за бројот на заразени со коронавирусот во земјата.

Агенцијата денеска соопшти дека, од почетокот на пандемијата, во Шведска се потврдени 86.891 случаи на коронавирус, додека 5.814 лица починале.

Back to top button
Close