Поради Ковид-19 вработените на овие компани ќе работат од дома до 2021 година

Додека коронавирусот се шири низ светот, компаниите се помируваат со состојбата и реалноста кога е во прашање работата и многу од нив ги ревидираат своите планови да се вратат назад во канцелариите.

Некои вработени нема да се вратат во своите канцеларии се до 2021 година, додека некои можеби нема веќе никогаш да го видат својот работен простор. Не е тоа само заради пандемијата и стравот од зараза, туку и поради заштедата на пари за фирмите како и поради „фликсибилната атмосфера“ која им одговарала на запослените.

Се започна од Fejsbuka и Tviter кои работата од дома ја направија рамноправна, а потоа и Google. најави дека неговите вработени ќе работат од дома се до следната година.

Генералниот директор Сундар Пичаи во таа прилика изјави „Се надеваме дека ова ќе ви овозможи флексибилност која ви е потребна да се избаланасира работата со потребата за себе и своите најблиски во следните 12 месеци“.

Поради престанокот на работа на училиштата и градинките во САД, жените се најтешко погодени од рецесијата. Она што е јасно е дека канцеларијата нема да изгледа исто за запослените кои моментално работата дома, не планираат да се вратат на работното место во 2021 година.

Освен фирмите Facebook, Twitter, Square, Slack, Shopify и Zillow во скоро време многу е можно да на оваа листа им се придружат уште многи компании во зависност од тоа како ќе се одвива ситуацијата на здравствен и економски план.

Ваквиот начин на работа си има своја цена. На пример основачот на Fejsbuk, Марк Закерберг изјави дека работата од дома подразбира и помали плати за оние кои се одлучиле на таков чекот, бидејќи животот во околните места е многу поевтин него тој во Соликонската долина, каде што е седиштето на компанијата.

Back to top button
Close