Поранешен полицаец избран за градоначалник на Њујорк

Афроамериканецот Ерик Адамс, поранешен полицаец кој се борел против расната дискриминација во полициските сили, е избран за нов градоначалник на Њујорк.

Демократскиот политичар од десниот центар, е вториот избран Афроамериканец на чело на Њујорк, работа која често се опишува како втора најтешка во САД, по претседателската.

– Кампањата никогаш, никогаш, никогаш, не беше за мене. Оваа кампања беше за овој град, од секој агол и секоја позадина во овој град, оние кои се оставени и веруваат дека никогаш нема да стигнат. Оваа кампања беше за недоволно услужените, маргинализираните, напуштените. Оваа кампања беше и за оние кои беа предадени од нивната влада. Постои договор меѓу владата и народот на нашиот град, вие ги плаќате вашите даноци, ние ги доставуваме вашите даночни долари со стоки и услуги, изјави Адамс.

Адамс е роден во сиромашно семејство во Бруклин и како тинејџер бил лидер на банди пред да се приклучи на полицискиот оддел во Њујорк (NYPD), а потоа станал политичар.

Адамс се смета за силен лидер. Тој е поддржувач на работничката класа и борец против расната неправда, остар против криминалот и пријателски настроен кон големите бизниси.

Како градоначалник на повеќе од осум милиони луѓе, тој ќе го надгледува најголемиот градски буџет во Америка, најголемата полиција и најраспространетиот државен училишен систем.

Back to top button
Close