Потребен е минимален напор да се селектира отпадот, а разликата е огромна, порачуваат од „Пакомак“

 Селектирањето на отпадот и грижата за животната средина во која сите заедно живееме, почнува од секој од нас. Никој друг не може да го земе пластичното шише од вашиот дом и да го фрли во контејнерот за селекција освен вие самите, а вашиот избор не е само ваш, туку и избор за тоа како ќе живеат вашите деца. Ако не за себе, направете го тоа за нив!, порачуваат од Пакомак од каде поворно упатуваат совети за плавилно селектирање отпад.

Во спротивно, велат оттаму, стаклениот, пластичниот и хартиениот отпад завршуваат на депониите кои имаат ограничен капацитет, каде скапуваат и ги загадуваат водата, воздухот и почвата во која ја растеме храната за нас и нашите деца.

Сите вредности за кои се бориме во нашето општество, посочуваат од Пакомак, директно зависат од изборот дали ќе го направиме малиот напор да го селектираме отпадот. – Борбата за природата и дрвјата во нашите населби, водата, електричната енергија, зависат од тој избор. Дали знаете дека со рециклирањето на отпадот се заштедува многу електрична енергија? Или дека со само 60 кг рециклирана хартија спасувате едно дрво?, истакнуваат од Пакомак.

– Секој би требало да има на ум дека со заштитата на животната средина – се штити себеси. Кога ќе ја достигнеме свеста дека е неопходно да ја чуваме околината во која живееме, парковите, игралиштата, излетничките места, шумите, езерата и живиот свет, ќе сфатиме дека само така го зачувуваме сопственото здравје. Посебно сега, кога контејнери за селекција има во секоја населба, ја имате можноста да бидете промената што сакате да ја видите во општеството. Потребен  е минимален напор да се селектира отпадот, а разликата е огромна, смета Ико Брдароски, менаџер за грижа на корисници во Пакомак.

Во ЖОЛТИОТ контејнер за пластика фрлете ги пластичната амбалажа и лименките. Тука спаѓаат и шишињата од детергенти, омекнувачи, оцет и масло.

Во ЗЕЛЕНИОТ контејнер за стакло фрлете ги стаклените амбалажи од шишиња и тегли.

Во СИНИОТ контејнер за хартија фрлете ги амбалажите од хартија. Тука спаѓа и тетрапак отпадот, како пакувања од млеко, сокови, сосови… А доколку имате поголема количина на амбалажен отпад во вашиот дом, повикајте ги службите на локалното јавно претпријатие да ја превземат.

Заедно, велат од Пакомак, да бидеме промената што сакаме да ја видиме во општеството и да изградиме подобра и почиста иднина за нашите деца.

Back to top button
Close