Потребни ли им се ковид пасоши на Европејците

Би-Би-Си, Лондон

„Ковид – сертификатите“ може да се користат за да им се помогне на луѓето да се вратат како гледачи на местата со голем број луѓе, како што се спортски и културни настани, изјави пред извесно време британскиот министер за култура, Оливер Доуден.

Но, какви се тие?

Во Велика Британија, секој што е вакциниран веќе добива картичка за вакцинација и податоците се запишуваат во нивната медицинска евиденција.

Велика Британија сега е меѓу земјите кои размислуваат да воведат други начини за да се потврди дека луѓето биле вакцинирани. Предложено е да се додаде функцијата „пасош за вакцинација“ на постојната апликација за Националната здравствена служба (НХС).

Луѓето би можеле да го користат за да докажат дека биле вакцинирани или неодамна биле тестирани со негативен резултат.

Европските власти објавија планови за „Зелен дигитален сертификат“. Ова ќе им овозможи на сите вакцинирани против коронавирусот или кои имаат негативен тест или неодамна заздравеле од коронавирусот да патуваат во рамките на ЕУ.

Официјалните лица се надеваат дека ќе биде достапен пред летната туристичка сезона.

Меѓутоа, некои членки на ЕУ изразија загриженост дека сертификатот може да биде дискриминирачки. И во Велика Британија, законодавците ќе ја разгледаат петицијата со која се бара владата да не воведува пасоши за вакцини.

Програмата за вакцинација оди добро, но повторно не потсетуваат на заканата од нов бран.

Со отстранувањето на ограничувањата, случаите најверојатно ќе се зголемат – иако постои надеж дека промената на сезоната и затоплувањето на времето ќе помогнат да се ограничи инфекцијата.

Повеќе од половина од возрасните лица во Велика Британија се вакцинирани, но тоа не го нарушува фактот дека има милиони луѓе подложни на инфекција. Некои од нив се во ранливите групи – или затоа што одбрале да не ја земаат вакцината или затоа што не успеала.

Ова значи дека луѓето сепак ќе умрат исто како што умираат од грип секоја година.

Во лоша зима во Велика Британија, грипот убива повеќе од 20.000 лица.

-Ако друга земја каже дека не можете да влезете освен ако не докажете дека сте вакциниран, тогаш сакаме Британците да можат да го докажат тоа, рече министерот за здравство Мет Ханкок.

Кипар вели дека Британците кои примиле две дози вакцина од 1 мај ќе можат да ја посетат земјата без потреба од негативен тест или карантин.

Грција ќе прифати израелски туристи со негативен тест на коронавирус или оние кои ќе го покажат својот „зелен“ сертификат за вакцинација

Данска и Шведска развиваат пасоши за вакцини.

Сага, жена која е специјализирана за одмори на луѓето над 50-годишна возраст, вели дека патниците кои купуваат празнични пакети или крстарења мора да докажат дека биле вакцинирани.

Од „Virgin Voyages“ и „Royal Caribbean“ соопштуваат дека сите нивни патници на крстарењата и екипажот ќе бидат вакцинирани

Австралиската авиокомпанија „Квантас“ соопшти дека патниците на крајот ќе треба да докажат дека биле вакцинирани

„Бритиш ервејз“ планира да им дозволи на луѓето да го регистрираат својот статус во апликација за паметен телефон.

Back to top button
Close