Повеќе од 1.000 студенти на Харвард протестираа на церемонијата на доделување дипломи

Над 1.000 студенти протестираа на церемонијата на дипломирање на Универзитетот Харвард во САД поради одлуката на администрацијата на универзитетот да не доделува дипломи на студентите кои учествуваа во пропалестинските протести.

Повеќе од 1.000 студенти ја напуштија церемонијата на дипломирање извикувајќи „Слободна Палестина“; откако администрацијата на Харвард објави дека нема да доделува дипломи на студенти кои претходно учествувале во пропалестински протести.

Еден од организаторите на студентскиот протест, Шрути Кумар, изјави за американски медиуми дека 13 студенти треба да бидат меѓу дипломираните во 2024 година.

Објаснувајќи дека повеќе од 1.500 студенти и околу 500 универзитетски професори и вработени собрале потписи за наведените 13 студенти да ги добијат дипломите, Кумар истакна дека се длабоко разочарани од односот на универзитетската администрација кон слободата на изразување и правото на граѓанска непослушност.

Еден од 13-те студенти кои беа спречени да ги добијат дипломите, Асмер Асрар Сафи, рече дека казната покажува колку далеку може да оди универзитетот за да ги задоволи своите донатори.

„Иако нема да можеме да се вратиме на овој универзитет, се надеваме дека нашите пријатели ќе го одржат во живот наследството од Кампот на солидарност во Газа“, рече Сафи.

Одборот на доверители на Харвард соопшти дека 13 студенти со своето однесување ја прекршиле политиката на универзитетот за време на пропалестинскиот протест и затоа најавиле дека нема да им бидат доделени дипломите

Back to top button
Close