Повеќе од 50.000 луѓе се погодени од поплавите во Индија

Околу 50.000 луѓе во јужната држава Тамил Наду се погодени од обилни дождови и поплави, јави Радио Индија, повикувајќи се на властите и спасувачките служби.

Според нив, најголема штета е нанесена на 12 окрузи во Тамил Наду, вклучувајќи го и главниот град Ченај. Обилните дождови во саботата предизвикаа поплави и излевање на трите најголеми брани. Властите евакуираа стотици жители од погодените области. За таа цел се формирани повеќе од 150 центри за привремено сместување.

Метеоролошките служби соопштија дека во месеците септември и октомври имало рекордна количина на врнежи во Индија во последните пет години. Во овој период во земјава се регистрирани 125 екстремно поројни дождови.

Како причина за невообичаено обилните врнежи се наведуваат времетраењето на монсуните во Индија и појавата на голем број зони со низок атмосферски притисок во земјата.

Back to top button
Close