Повеќе од 600 медицински сестри починаа од Ковид-19 во светот

Во светот повеќе од 600 медицински сестри починаа од новиот коронавирус, со кој, според проценките, се заразени околу 450.000 здравствени работници, соопшти денеска Меѓународниот совет на медицински сестри.

Бројот на смртни случаи меѓу медицинските сестри е повеќе од двојно зголемен минатиот месец, покажува извештајот врз основа на податоците од над 30 земји.

– Во последните два месеца сведоци сме на зголемен број на медицински сестри починати од инфекција со коронавирус низ светот, од 100 на 600, и веруваме дека бројот на заразени здравствени работници изнесува околу 450.000, изјави извршниот директор на Советот, Хауард Кетон.

Точниот број на заболени медицински работници не е познат, но просечно тие изнесуваат седум отсто од сите случаи на Ковид-10. Стапката на заболени здравствени работници се разликува од една до друга земја. Во Сингапур, на пример, тој процент изнесува еден, додека во Ирска се над 30 отсто заразени медицински работници.

Во Меѓународниот совет на медицински сестри членуваат 130 национални здруженија и повеќе од 20 милиони регистрирани медицински сестри.

Back to top button
Close