Пожарот во Беровско утре ќе се гаси од воздух


Еден армиски, еден полициски хеликоптер и ЕР-трактор утре уште во раните утрински часови ќе интервенираат од воздух врз опожарената шума меѓу беровските села Будинарци и Митрашинци, вели за МИА директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов.

Доцна попладнево армискиот хеликоптер направил само извиднички лет кој всушност и дал координати и план како утре да се гасне пожарот од воздух.

Ангелов вели дека се собираат и теренски возила кои можат да носат и поголеми количини на вода со цел да се делува истовремено и од земја.

Градоначалникот на Општина Берово Звонко Пекевски побарал и од соседните општини да се вклучат во гаснењето на овој голем шумски пожар кој е во непристапен планински предел.

Пекевски вели дека оваа вечер има дежурни екипи кои ќе внимаваат на неколку објекти т.е. бачила со стока во овој планински предел со цел да се спречи опожарување на овие објекти.

Огнените јазици се на далечина од шест километри од регионалниот пат Берово – Виница и засега нема опасност по населените места во Беровскиот регион.

Според информациите од пожарникарите, зафатена е шума од над 50 хектари, а пожарот брзо се шири поради ветерот. Огнените јазици не се ставени под контрола, а исто така го гасењето на пожарот е вклучено и месното население по повикот за негова мобилизација од страна на градоначалникот Пекевски

Back to top button
Close