Познати добитниците на алтернативните Нобелови награди

Алтернативните Нобелови награди годинава отидоа кај активисти од Украина, Сомалија, Венецуела и Уганда.

Наградата за правичен живот „Рајт лајвлихуд“ (Right Livelihood), меѓу другите, ја добија сомалиските активисти за човекови права, Фартуун Адан и Илвад Елман, потоа – украинската адвокатка Олександра Матвичук и Центарот за граѓански слободи (ЦЦЛ), венецуелскиот колектив за социјални услуги, „Секосесола“ и Африканскиот институт за управување со енергија (АФИЕГО).

Добитниците треба да бидат објавувани од понеделник во Стокхолм, Шведска и Осло, Норвешка.

Наградата се доделува на поборниците за човекови права, животна средина и мир од 1980 година. Одличјето во минатото им било доделено на светски познати личности како што се шведската писателка за деца Астрид Линдгрен, американскиот укажувач Едвард Сноуден и шведската активистка за климата Грета Тунберг. Сепак, Фондацијата обично ја доделува наградата на помалку познати поединци и организации.

Признанието за правичен живот лани го добија адвокатката Марта Вандо од Камерун, рускиот екологист Владимир Сливјак, Фреда Хјусон – канадска застапничка за правата на домородните луѓе и Правната иницијатива за шуми и животна средина (ЛИФЕ) од Индија.

 

Back to top button
Close