Пратениците од „Преродба“, „ИТН“ и ДПС ќе дадат поддршка за гласањето недоверба на владата на Бугарија

Поддршка за изгласување недоверба на кабинетот „Петков“ изразија пратениците од бугарските политичк партии„Преродба“, „Има таков народ“ и од ДПС, јави БТА. Гласањето утринава го поднесе пратеничката група на ГЕРБ-СДС во Народното собрание со 59 потписи, а подносителите најавија дека тоа е неуспех на владата во финансиската и економската политика.

Пратениците од ИТН Станислав Балабанов, Ива Митева и претседателот на пратеничката група Тошко Јорданов ја коментираа темата пред новинарите пред почетокот на денешната седница на Народното собрание.

-Изгласувањето недоверба на сегашниот кабинет ИТН го даде кога Трифонов рече дека ја напушта коалицијата, рече Јорданов.

Ива Митева изјави дека лично ќе го поддржи гласањето и очекува да се запознае со мотивите.

Има многу причини за тоа, рече таа и додаде дека очекува повеќето нејзини колеги да бидат за, но ова прашање се уште не е разговарано во пратеничката група.

Станислав Балабанов посочи дека бугарското општество треба да биде мирно за ажурирањето на буџетот. Според него, притисокот врз пратениците од нивната пратеничка група продолжува.

Дејан Петков, еден од оние кои ја напуштија пратеничката група на ИТН, рече дека ќе гласаат по сопствено убедување.

 

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close