Премногу е рано за да се процени вкупната смртност поврзана со Ковид-19 во Франција

Сè уште е рано да се процени точната бројка на смртни случаи како резултат на епидемијата со „Ковид-19“ во Франција, особено поради непознатата за смртните случаи што се случуваат дома, предупреди Јавното здравство на Франција, јави дописникот на МИА.

-Бројот на смртни случаи директно поврзан со епидемијата со„ Ковид-19 “не може да се утврди токму во оваа фаза, заклучува здравствената агенција во студијата за   смртноста во Франција меѓу 2 март и 31 мај .

Во овој период, 18 861 смртни случаи во болниците и 10 335 смртни случаи во старечките домови и установи за социјални медицински служби беа официјално преброени како поврзани со коронавирусот, односно вкупно 29186 (бројката оттогаш го надмина прагот од 30000). Но, Јавното здравство Франција потенцира дека оваа проценка „веројатно ќе биде преценета“ затоа што некои смртни случаи пресметани во старечките домови биле „со сомневање за Ковид-19 “. „Во отсуство на систематски тестови на ПЦР, некои прогласени смртни случаи веројатно биле погрешно поврзани“ со „Ковид-19“, смета студијата.

Неговите автори, исто така, анализирале бројни случаи на смртност од регистрите на матичните книги, за да го проценат „вишокот на смртност“ што му се припишува на епидемијата во текот на овие три месеци.

-Помеѓу 2 март и 31 мај 2020 година, малку повеќе од 175 800 смртни случаи од сите причини беарегистрирани во Франција.  Овој број е за 25030 „поголем од очекуваниот број на смртни случаи, проценет од набљудувањата од претходните години.

На зголемувањето на смртноста директно поврзана со епидемијата, всушност, е додадено и зголемување што произлегува од „одложувања во медицинската нега“, „контекст што предизвикува вознемиреност за здравствените и економските последици од епидемијата или од изолацијата на изнемоштени и стари лица “. Но, овој период резултираше и со пад на смртноста како резултат на намалувањето на патувањето и активностите за време на изолацијата (сообраќајни незгоди, професионални несреќи и сл.)

-Само исцрпни податоци за медицинските причини за смртта, собрани од сите изводи  за смртта, електронски и хартијени, ќе овозможат прецизно да се измери вишокот на морталитет поврзан со епидемијата , проценува Јавното здравство на Франција, прецизирајќи дека за собирање и обработка на уверенија за смртни случаи на хартија се потребни неколку месеци и дека тие не можат да бидат анализирани пред крајот на 2020 година “.

Според јавното здравје на Франција, ова ја нагласува потребата од итно воведување на општа употреба на електронско уверение за смртни случаи. Што би дозволило побрза обработка на податоци. Овој начин беше користен само во 20 отсто на издадените уверенија.

Back to top button
Close