Препораки до украинските граѓани во случај на несреќи во хемиски капацитети  

Во Харков е разнесен гасовод, а во Василков гори складиште за нафта. Кратки упатства за цивилна заштита на граѓаните:

Отворете го прозорецот и не отворајте го непотребно. При отворање – покријте ги со влажна или газа крпа за да ја смените.

Избегнувајте продолжено изложување на воздух.

Користете го системот за климатизација и прочистување. Ставете сад со вода во вашата соба за да ја зголемите влажноста.

Редовно влажно чистење.

Дали мирисате на чад? Веднаш носете влажни маски, изолирајте ги отворите на прозорците и вратите со влажна крпа.

Зголемете го внесот на течности на 2-3 литри дневно за возрасни. Се препорачува да се пие солена и минерална алкална вода, пијалоци со млечна киселина (измерени пијалоци, коктели со кислород и протеини. Исклучете ги газираните пијалоци.

Туширајте се неколку пати на ден, исплакнете ги носот и грлото.

Доколку имате кардиоваскуларни проблеми, консултирајте се со вашиот лекар. Најдобро од сè – можете да го напуштите местото блиску до несреќата, ако не можете да ги следите овие минимални совети. Да се ​​одржиме. Сè ќе биде. Украина

 

Back to top button
Close