Претседателот на Бугарија ги одложи изборите поради коронавирусот

Бугарскиот претседател Румен Радев ги одложи парламентарните избори и повика на промена на процедурите за гласање.

Во врска со измените во постапката за гласање, Радев ги повика претставниците на партијата „Волја“ на консултации.

Лидерот на партијата „Волја“, Веселин Марешки, смета дека вакви консултации не можат да се вршат два месеци пред изборите.

„Ми се чини многу чудно што консултациите се одвиваат токму сега, а не пред шест месеци“, изјави тој за ТВ Нова.

Политичарот исто така смета дека не е во надлежност на претседателот да се занимава со промените во изборниот процес, туку треба само да распише избори.

„Претседателот Радев сакаше избори на 28 март и сега тој бара подоцнежен датум. Прашањето е: кој го притиска?“, рече Марешки.

Радев распиша избори за крајот на март во декември, но на почетокот на јануари, поради големиот број смртни случаи од ковид, тој нареди да се одложат изборите како мерка против ширењето на коронавирусот.

Back to top button
Close