Претседателот на ФИБА под истрага за сексуално вознемирување

Претседателот на Меѓународната кошаркарска федерација (ФИБА) Хамане Нијанг времено се повлекува од функцијата под притисок на внатрешна истрага против него за наводно сексуално вознемирање и злоупотребување на десетина кошаркарки од Мали.

За случајот информираше весникот „Њујорк Тајмс“ а слични информации обезбеди и Организацијата за заштита на човековите права, Хјуман Рајтс Воч.

Истрагата против Нијанг се вoди за наводно сексуално вознемирување и злоупотребување на кошаркарки од 1999 до 2011 година, во период кога актуелниот прв човек на светската кошарка беше претседател на Кошаркарската федерација на Мали, а потоа и министер за спорт на оваа западноафриканска држава.

Нијанг „остро ги негира“ обвинувањата на негова адреса, кратко соопшти ФИБА.

Back to top button
Close