При реконструкција на словачката црква пронајдена кутија со временска капсула стара 188 години: Но, што има внатре?

 

Извонредно откритие е направено во Штитник, Словачка, бидејќи временска капсула стара 188 години била откриена за време на реконструкцијата на покривот на црквата Св. Јуда Тадеаш.

Кутијата била пронајдена скриена во афион под метален крст и била отворена за да се откријат три преклопени документи, од кои два биле датирани од 1834 година, а третиот додаден 20 години подоцна.

Сега се чуваат во архивата на бискупската канцеларија во Рожевава, документите вклучуваат песна на словачки чешки напишана од Јан Ружбаки која ја прикажува историјата на црквата во однос на пожарот и следните реставраторски работи, како и опис на поправката на покривот и состојбата во тоа време.

Силвија Лоринчикова, историчар во бискупската канцеларија во Рожњава, ја изрази својата фасцинација од временската капсула.

„Тоа ја надополнува не само историјата на самата локација, во овој случај црквата, туку ни опишува и пошироки врски кои често не се ни архивирани и тогаш навистина можеме да создадеме таква слика, таков мозаик на тој живот“, вели Лоринчикова.

Документите, исто така, вклучуваат детали за раководството на земјата, епископот од Рожнав и цената на говедското месо, земјоделските култури и патките, нудејќи уникатен поглед во животот на почетокот на 19 век.

Сегашниот парохиски свештеник бил инспириран од откритието и одлучил да создаде нова временска капсула која ќе ја документира најновата поправка на покривот, како и други актуелни настани.

Извор Еуроњус

Back to top button
Close