“Приказната не е пат што треба да се следи, повеќе е како куќа” Алис Мунро за тајната на добриот расказ

Прашањето за тоа што е квалитетна приказна ги окупира умовите на некои од најпознатите раскажувачи.

Курт Вонегат ги има своите осум совети, Барнаби Конрад неговите шест, Кен Барнс смисли формула, а Џон Стајнбек пак и пркоси на самата идеја за такви формули.

Добрата приказна, сепак, е релативен поим: да се искористи една од најллишеизираните но сепак најекспресивните споредби вп поп-културата, тоа е како порнографија – знаете кога ја читате. Но, што, тогаш, ја прави една приказна добра?

Во воведот во нејзината антологија од 1996 година насловрна “Избрани приказни”, лауреатката на Нобеловата награда за литература Алис Мунро (10 јули 1931 година – 13 мај 2024 година) додава на собраната мудрост на големите писатели и гради прекрасна метафора за “херменевтичкиот пат на читачкиот процес“:

-Приказната не е пат што треба да се следи… повеќе е куќа. Влегуваш внатре и остануваш таму некое време, талкаш напред и назад, се сместуваш каде сакаш и откриваш како просторијата и ходниците се поврзани едни со други, како светот надвор се менува гледан од овие прозорци. И вие, посетителот, читателот, се менувате и со тоа што сте во овој затворен простор, без разлика дали е простран и едноставен или полн со свиоци, кутро или раскошно опремен. Можете да се враќате повторно и повторно, а куќата, приказната, секогаш содржи повеќе отколку што сте виделе минатиот пат. Исто така, ви буди силно чувство дека е изградена за сопствена потреба, а не само да ве засолни или измами – пишува таа.

Во интервјуто за „Paris Review “ од 1994 година, таа нуди љубопитен контрапункт на идејата дека читачкото искуство на приказната постојано се развива, додавајќи дека истото е случај и со нејзиното пишување. Иатовремено предизвикувајќи и потврдувајќи ја идејата дека приказната носи „цврсто чувство за себе“, Манро забележува дека секогаш кога почнува да пишува приказна, не знае целосно што ќе се счули или каде ќе ја однесе – што е токму онака како што треба да биде:

Секоја приказна што е добра ќе се промени. И тоа, можеби, е дарот на големата литература: поканата постојано да се откриваме и реоткриваме себеси, и како читатели и како писатели, во постојано еволуирачкото искуство на добра приказна.

Канадската писателка и добитничка на Нобеловата награда Алис Манро почина на 92-годишна возраст во старечки дом во Онтарио

Некогаш наречена „канадски Чехов“, делото на Алис Мунро се потпира на форми и теми традиционално запоставени од книжевниот мејнстрим.

Дури подоцна во животот, угледот на Манро почнал да расте, нејзините приказни за навидум обични луѓе во недраматичен мал град во Канада собраа голем број меѓународни награди, вклучувајќи ја и Нобеловата награда за литература во 2013 година, пишува „Гардијан“.

Маргарет Атвуд ја нарече „еден од главните писатели на англиската фантастика на нашето време“.

За Салман Ружди е „господарка на формата“, додека Џонатан Френзен напиша: „Манро е еден од ретките писатели, некои живи, повеќето мртви, што ги имам на ум кога велам дека литературата е мојата религија“.

Родена во 1931 година во семејство на живинари во Онтарио кои едвај преживеале за време на Големата депресија, Алис Мунро се запишала на универзитет со стипендија и студирала две години пред да се пресели во Ванкувер со нејзиниот прв сопруг Џејмс Манро во 1951 година.

Опишувајќи се себеси како домаќинка во овој период, која морала да бара пари од сопругот за да купи намирници, Алис Мунро почнала да пишува секогаш кога нејзините ќерки спиеле, придржувајќи се до кратки приказни бидејќи било премногу тешко да се концентрира на подолгите форми.

Нејзините приказни првпат се појавиле во списанија и биле собрани во збирка објавена во 1968 година. „Њујорк тајмс“ ги поздрави како доказ дека расказот е „жив и здрав во Канада“.

Алис Мунро почнала да се концентрира на пишување роман, но се нашла во тешка ситуација бидејќи, како што подоцна признала, „Во него немало живот. Немаше ништо впечатливо. Нешто околу тоа беше слабо“. Таа го подели во збирка поврзани приказни, „Животи на девојки и жени“, која беше објавена во 1971 година и понуди портрет на уметникот како млада девојка додека нејзиниот наратор, Дел, расте и почнува да пишува во еден мал град во Онтарио.

Нејзината потрага по автентичност ја претворила Мунро во хроничар на сексуалната политика – на заљубување, измама и желба.

Нејзината репутација продолжи да расте, а следеа и важни награди – Ман Букер, наградата Гилер и Нобеловата награда за литература во 2013 година.

Последната збирка раскази, „Драг живот“ од 2012 година, вклучува четири автобиографски дела кои писателот ги нарече „првите и последните — и најблиските — работи што треба да ги кажам за мојот живот“.

Во интервју за „Гардијан“ во 2013 година, Манро објасни дека „пишувала лични приказни цел живот“.

„Се надевам дека се добри четива. Се надевам дека ќе ги поттикнат луѓето да се движат“.

Back to top button
Close