Принцот Хари влезе во правна битка со владата – бара обезбедување додека е во Англија

Принцот Хари влезе во правна битка со владата на Англија откако беше одлучено да се откаже неговото обезбедување.

Адвокатскиот тим на принцот Хари, кој пред две години поднесе оставка од сите должности и функции на палатата, испрати писмо во кое наведува дека ќе побараат ревизија доколку принцот Хари и Меган немаат обезбедување за време на престојот во Англија. Доколку продолжи овој правен конфликт, можно е работата да стигне до Високиот суд и да дојде до борба меѓу министрите од една страна и принцот Хари од друга.

Ова би било првпат во историјата член на кралското семејство да преземе такви правни чекори, а извори блиски до Хари тоа го објаснуваат вака:

Едноставно кажано, пораката на Хари до државата е дека законите се лоши. Тој верува дека одлуката на државата да го укине неговото обезбедување е погрешна. Кога Хари дојде на погребот на принцот Филип, му беше обезбедено обезбедување. Меѓутоа, кога се врати ова летово Англија не доби обезбедување. Хари пристигна во Англија на погребот со своето приватно обезбедување, но на аеродромот беше пречекан и од придружба на Скотланд Јард“.

Јавноста е револтирана од одлуката на Хари и Меган да бараат обезбедување кое се финансира преку даноци, а во исто време се откажале од кралските обврски.

„Принцот Хари е роден со доживотен безбедносен ризик и заслужува заштита“, објаснува неговиот правен тим.

Back to top button
Close