Продолжува амандманската расправа по Предлог-буџетот за 2023


 Во собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска треба да продолжи амандманската расправа по Предлог-буџетот за 2023 година.

Во петокот беа разгледани поголем дел од амандманите поднесени од опозицијата кои главно се однесуваа на изградба на регионални и локални патишта и водоснабдителни системи.

Министерството за финансии прифати неколку амандмани, но во видоизменета форма, а дел од предлагачите ги повлекоа своите амандмани.

За Предлог-буџетот беа поднесени вкупно 263 амандмани од кои околу 200 од опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

По амандманската расправа во Комисијата за финансирање и буџет, Предлог-буџетот со прифатените амандмани треба да се најде на пленарна седница во Собранието на усвојување.

Во Предлог-буџетот за следната година растот е проектиран на 2,9 отсто, а инфлацијата на 7,1 отсто. Вкупните приходи се планирани на ниво од 282 милијарди денари и се повисоки за 14,8 проценти во однос на 2022 година, а расходите на ниво од 324,8 милијарди денари или се за 12,6 проценти повисоки во однос на 2022 година. Буџетскиот дефицит е на ниво од 4,6 проценти од планираниот БДП. За капитални расходи, пак, се планирани 48,9 милијарди денари или за околу 52,3 отсто повеќе во однос на планот за 2022 година.

Back to top button
Close