Промоција на „101 сонет од една чудна пролет“ од Владимир Мартиновски

 

Во Младинскиот културен центар на 29 октомври (20 часот), ќе се одржи промоција на новата поетска книга од Владимир Мартиновски. Мартиновски (1974) пишува поезија, проза, есеи и книжевна критика. Автор е на десетина книги поезија, исто толку книжевно-есеистички книги, четири книги куси прози и раскази, како и на две книги за деца. Неговата поезија е преведена на дваесетина јазици. Добитник е на неколку книжевни награди. Се занимава и со музика.

Разговорот со авторот ќе го води Николина Андова – Шопова

Во поговорот на најновата поетска книга на Мартиновски, Оливера Ќорвезироска, меѓу другото, истакува: „101 сонет од една чудна пролет е несекојдневна збирка песни за песните, поезија заседната дома, во поетскиот занает. Преклопувањето на карантинот на луѓето (поетот) со карантинот на поезијата (автореференцијалната песна) се творечкото кредо на оваа збирка. Таа е претворање на врвното непоетско околу нас во врвно поетско за нас и во нас; вистински дар, најубавото лице на долгото седење дома пролетта на 2020 година…“. Книгата е во издание на Кликер.

Back to top button
Close