Промоција на книгата „Нашиот пат: 25 женски приказни од историјата“

Здружението за промоција на женската активност „Тиииит! Инк. – Скопје“ организира промоција на книгата „Нашиот пат: 25 женски приказни од историјата“ од Ивана Хаџиевска, Јана Кпцевска и Ивана Драгшиќ.

Промоцијата ќе се одржи во кафе-книжарницата „Буква“.

„Нашиот пат“ е водич по културната, политичката и географската траекторија на Северна
Македонија, во чиј тек учествувале оние 25 жени чии приказни се содржани во книгата.

Книгата зборува за жени кои замислиле подобар заеднички свет и дејствувале активно, го
создавале тој свет на воениот фронт, во науката или специјалниот живот: курирки на народните
движења, неформални министерки за специјална правда, партизанки, политичарки, писателки,
уметници, први индустриски и културни работнички, борци за човекпви права, но и
антагонистички мисионерки.

Оваа книга е реализирана во рамки на проектот „Жени за жени“ (WoW) и се фокусира на родовата еднаквост преку феминистичката перспектива, следејќи го наследството на жените од позицијата на различни специјални и културни средини.

Back to top button
Close