Промоцијата на книгите „Пат покрај патот“, „Извештаи на Рисот“ и „Јазик и леб“ од Славе Ѓорѓо Димоски

Вечерва во Охрид, пред љубителите на поестскиот збор, гости и пријатели, свечено е промовирана најновата книга есеи од Славе Ѓорѓо Димоски „Пат покрај патот“.
Истовремено, беа претставени и две поетски книги на Ѓорѓо Димоски „Извештаи на Рисот“ и „Јазик и леб“,кои, заради ковид – пандемијата, досега не беа свечено промовирани.
Овозможено беше,на промоцијата,чнигите да се купат по специјална промотивна цена.
За книгата – патеписни есеи „Пат покрај патот”,зборуваше проф.др. Димитар Пандев, а модератор беше Јулијана Величковска.
Оваа е четврта книга есеи на Ѓорго Димоски, по претходните: „Амадео Модилјани“, „Шише во море“, книга прва и „Шише во море“ книга втора.
-Поетскиот стил и јазикот на поетот се една книжевна форензика, додека авторот е поет на мерата, нагласи професор д-р Пандев.
Според него,во делата на Ѓорѓо Димоски, содржани се интеркултурните шокови на современата Европа, преку љубовта и описите на неговата животна и поетска преоукупација – планината Галичица, со сиот нејзин жив и растителен свет, чија заштита е тема број еден денеска во светот.
Професорот Пандев, го претстави поетот Славе Горго Димоски, од позиција на раководните функции што ги извршувал на Струшкиот поетски фестивал, каде разбирачката на сличните со себе, особено на оние од средната и постарата генерација, кај него, е можна без неопходната интер културна комуникација.
Пред присутните се обрати и авторот, кој за „Пат покрај светот“ рече дека е книга есеи, кои според него, се рефлексија на различни страни од светот каде што патувал, лирски импулси и вибрации.
-Јас пишувам за патот на универзалноста, за светлиот пат, додека сите придружни патеки се едно лично својство. Тука има и една библиска конотација, од аспект на светиот пат на Првородениот, со сите приклученија кон него, рече авторот Славе Горго Димоски.
Тој најави уште две до три книги, во истиот контекс, за кои има собрано материјал.
-Има и постари есеи, повеќето се цртички со анегдотски приказ за повеќе наши ситуации од сферата на културата и личности. Ангажирана поезија, која всушност во последниве половина век можеби ретко се пишува, но економско политичките ситуации во нашата земја и пошироко доведоа до таа страна дека мораме да се вратиме назад на оваа поезија која има еден тек заедно со политичко економските настани во една земја, еден систем, едно општество, рече Димоски.
Славе Ѓорѓо Димоски е автор на повеќе поетски книги за возрасни и деца, деветнаесет му се преведени на различни јазици, добитник е на повеќе домашни и меѓународни награди и признанија, и е застапен во сите релевантни антологии на македонската поезија објавени по 1982 година.

Back to top button
Close