Протести во Тирана против затварање на ноќните објекти

Синоќа и денеска напладне во Тирана се одржани протести против одлуката на Владата на Еди Рама за затварање на ноклните угостителските објекти . Во судирот на протестантите со полицијата се проведени 12 лица ученици на протестите . Протестите кои се одржанио пред седиштето на Владата на Албанија од страна на полицијата се оценети како ,, Организирање на незаконски собири ,, и ,,Попречување на сообракајот ,, соопшти албанското МВР.

Истиот извор информираше дека протестите и синока и днееска биле организирани без притоа да има дозвола за новно одржување. Организиаторите на протестите бараат одлуката на Владата да се преиначи и да се дозволи и понатаму работа на нокните угостителски објекти . На протестите улчесртвуваа и повеке познати албански естрадни уметници . Познатиот албански рокер Елтон Деда за албанските медиуми изјави дека ,,Еди Рама треба да се осветти се додека не е доцна ,, и притоа му порача да не ги затвора овие објекти . Деда рече дека Владата не треба да ги затвори нокните клубови и музиката .

Во согласност со најновите мерки на Владата за заштита од Ковид 19 во Албанија бидејки има зголемен број на болни од Ковид 19 , пред два дена одлучено да се забрани работата во наведените нокни објекти. Сопствениците на објектите со протести бараат да не се затворат објектите и да им се дозволи работата .

Поради влошување на состојбата со позитивните од Ковид 19 во земјата владата на Еди Рама покрај одлуката за забрана на нокните угостителски објекти најавува и други поригорозни мерки за заштита на населението од Ковид 19. Премиерот Рама изјави дека неоходно е да се воведат нови мерки за заштита од вирусот бидејки состојбата е многу влошена во Албанија .

 

К. Мимидиноски

Back to top button
Close