Прва грчко-македонска филмска копродукција поддржана од Еуримаж

Европскиот фонд за копродукција и дистрибуција на креативни кинематографски и аудиовизуелни дела – Еуримаж ја поддржа и првата грчко-македонска филмска копродукција „Зад стоговите сено“ („Behind the Haystacks“) во режија на младата грчка режисерка Асимина Проедроу.

Татјана Ќурчинска-Пепељугоска, национален претставник на Република Северна Македонија во Еуримаж, која редовно учествува во работата на Фондот, учествуваше на последната сесија на европскиот филмски фонд Еуримаж, што се одржа од 22 до 27 јуни 2020 година. На последната сесија се евалуираа 56 копродукциски филмски проекти, од кои само 26 добија финансиска поддршка од фондот.

Еден од проектите што ја доби поддршката е и „Зад стоговите сено“ во режија на младата грчка режисерка Асимина Проедроу, копродукција меѓу Грција и Германија, каде како копродуцент заедно со носителот од грчката страна е и македонската продуцентска куќа „Сектор филм“ од Скопје. Ова е прв филмски проект меѓу продуцентите од Грција и Северна Македонија во соработка со Германија кој доби финансиска поддршка од Еуримаж.

-Од финансиски аспект, копродукцијата не е потврдена од македонската страна бидејќи Агенцијата за филм сѐ уште не ги објавила резултатите од јануарскиот конкурс за 2020 година. И покрај тоа, овој проект беше поддржан од претставниците на сите држави-членки на Еуримаж, изјави Ќурчинска-Пепељугоска.

На претходната, мартовска сесија, Еуримаж додели грант на македонскиот проект „Преекспонирано“ во режија на Елеонора Венинова, копродукција меѓу Република Северна Македонија и Република Србија.

Се очекува, македонските продуценти и филмски работници да станат поприсутни во европските копродукции откако на 1 октомври ќе стапи во сила ревидираната Европска конвенција за кинематографска копродукција поради бројните олеснувања што таа ги пропишува. Со оваа Конвенција, македонските филмски работници ќе може да учествуваат со најмалку пет проценти во меѓународните мултилателарни филмски копродукциии и со 10 отсто во билатералните копродукции, наместо како што беше досегашна пракса, да учествуваат со најмалку 10, односно 20 проценти.

Back to top button
Close