На учесничка на 27 април и биле прекршени правата во врска со притворот пресуди Стразбур

Елена Доцевска Божиновска, член на Советот на Куманово од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, која во последните месеци од 2017 година беше притворена и одлежа неколку месеци во затвор поради учество во насилниот упад во Собранието на 27. април истата година, објави на Фејсбук дека ја добила битката пред Меѓународниот суд за човекови права во Стразбур.

„Ја добивме битката во Стразбур! Може да забави, но не и да се заборави… После повеќе од 5 години, стигна првата пресуда за „27. април“ од Европскиот суд за човекови права!“ – пишува Божиновска на својот профил на Фејсбук, без да наведе повеќе детали за каква пресуда и за каква тужба станува збор.

Во времето на „Крвавиот четврток“ Елена Доцевска-Божиновска беше вработена во кабинетот на тогашниот претседател на Собранието Трајко Вељаноски, и беше една од 33 обвинети за терористичко загрозување на уставниот поредок. Таа подоцна беше меѓу петнаесеттемина од обвинетите, кои беа опфатени со Законот за амнестија.

На судењето во ноември 2018 година во нејзин прилог сведочеше нејзина колешка, Светлана Наумовска, која рече дека таа се обидувала да ја смири топлата, а не ја насочувала и подбуцнувала, како што се тврдеше во обвинението. Откако толпата станала насилна, сведокот, Елена и уште двајца колеги од собраниските служби, кои биле дежурни, влегле во кабинетот на Трајко Вељаноски, каде бил и пратеникот Антонијо Милошоски и таму останале додека не биле евакуирани од полицијата.

Во Пресудата од Стразбур стои дека Судот:

-Ги прогласува за прифатливи жалбите за доцнењето на доставувањето на жалбата на јавното обвинителство до жалителката и должината на постапката за ревизија во врска со продолжувањето на нејзиниот притвор;
-Утврдува дека има повреда на член 5 став 4 од Конвенцијата поради ненавремено доставување на жалбата на јавниот обвинител против наредбата за домашен притвор на апликантката за неа;
-Утврдува дека има повреда на член 5 став 4 од Конвенцијата поради недостаток на брза проверка на притворот на апликантот;

Според Пресудата, на 30 ноември 2017 година, совет од тројца судии на Основниот суд Скопје му го заменил куќниот притвор на апликантот со притвор во затвор. Таа наредба е донесена врз основа на жалба на јавниот обвинител добиена од судот претходно истиот ден, а која му била доставена на жалителот на 1 декември 2017 година. По рочиштето одржано на 12 декември 2017 година во присуство на двајцата адвокати на жалителот, Апелациониот суд Скопје („апелациониот суд“) ја одбил жалбата на жалителот против решението за притвор.

Последователно, притворот на жалителот бил продолжен. Жалбата поднесена од апликантот на 28 декември 2017 година против продолжувањето беше разгледана од страна на апелациониот суд на 15 јануари 2018 година.

Back to top button
Close