Првични проекции од изборите во Црна Гора: Власта има 40, а опозицијата 41 мандат

Центарот за мониторинг и истражување ги објави првите проекции на резултатите од парламентарните избори во Црна Гора. Врз основа на 82 отсто од обработените резултати, СЕМИ објави дека ДПС-Решително за Црна Гора на Мило Ѓукановиќ – освоила 34,9% , а опозициската Коалиција за иднината на Црна Гора – 32,7 проценти од гласовите.

Коалицијата „Мирот е нашата нација“ има 12,6 проценти (10 места), „Црно-бело“ – 5,6 проценти (4 места), „Бошњачка партија – 4,2 проценти (3 места), Социјадемократите – 3.1, СДП -Силна Црна Гора 3 отсто, Албанската коалиција Едногласно – 1.1 отсто, Албанската листа 1.4 отсто.

Избирачките места се отворија во 7 часот, а се затворени во 20 часот.

Back to top button
Close