Путин го потпиша законот што му овозможува нови две претседателски кандидатури

–  Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша законот што му дозволува повторно да се кандидира за претседател на Русија. Законот денеска беше објавен на официјалниот интернет портал за правни информации, пренесе Тасс.

Бројни одредби од законот се донесени врз основа на амандмани поднесени на Уставот. Еден од новоприфатените амандмани е ограничување на бројот на претседателски мандати за една личност.

Тоа се однесува на актуелниот претседател, без разлика на неговите претходни претседателски мандати, и му овозможува на сегашниот шеф на државата да се кандидира за претседател уште двапати.

Според законот, кандидатот за претседател на Русија може да биде секој граѓанин на Русија не помлад од 35 години, кој престојувал на територијата на државата најмалку 25 години и никогаш немал дозвола за државјанство или постојан престој на друга држава.

Ова правило не се однесува на Русите кои претходно имале државјанство на друга држава која била примена во Руската Федерација во согласност со федералното уставно право.

Back to top button
Close