Путин наложи 2021 во Русија да биде Година на науката и технологиите

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ во кој се наведува дега 2021 во земјата ќе биде Година на науката и технологиите.

Документот е објавен на официјалниот портал за правни информации. Целта на декретот е натамошен развој на науката и технологијата во Руската федерација.

Шефот на државата и наложи на својата администрација да формира организациски комитет за Годината на науката и технологиите. Негови копретседатели ќе бидат вицепремиерот Дмитриј Чернишенко и помошникот на претседателот Андреј Фурсенко. Главниот акционен план ќе биде разработен и одобрен од руската Влада.

Путин ги објави своите планови 2021 година да ја претвори во Година на науката и технологиите на 24 декември на состанокот на Одборот на доверители на Московскиот државен универзитет Ломоносов. 

Back to top button
Close