Радев: Во моментов сме во состојба на вето за Северна Македонија

Ние сме во состојба на вето ова е одговорот на претсеседателот на Бугарија, Румен Радев на новинарско прашање за тоа дали Бугарија ќе и стави вето на Македонија на патот кон Европската унија, пред состанокот на Советот на Европа .

Радев најави дека на состанокот совет ќе ги постави прашањето за зголемената агресија и ескалацијата на антибугарската кампања во Македонија.

А рече и дека ќе побара од ЕУ да воведе мониторинг за да се гарантира почитувањето на правата на македонските Бугари.

Европскиот совет денеска одржува вонреден состанок, а се очекува да се разговара за поддршката за украина, заштитата на надворешните граници и миграцијата, мерките за контрола

Back to top button
Close