Реакција на Филхармонија: Неуспешен дефокус од вистинските случувања со Филхармонија

Реакција на Македонската филхармонија:

Македонската филхармонија остро реагира на тенденциозните и некоректни написи објавени на дел од интернет порталите во државата, во врска со одржувањето на конвенцијата на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ во големата сала на објектот. Од Филхармонија посочуваат дека салите во зградата редовно се изнајмуваат за различни типови настани (концерти, конференции, политички собири и др.), и не е прв пат некоја политичка партија или здружение да одржи свој собир или конвенција со плаќање на финансиски надомест. Стопанисувањето со салите на Македонска филхармонија е дел од редовната пракса на работа на Филхармонијата и еден од главните начини за дополнителни приходи, откако Министерството за култура значително го скрати буџетот.

Како примери за слични вакви настани одржани во Филхармонија може да се наведат политичкиот собир на Демократската Унија на Албанците во 2019 година, промоцијата на публикацијата „Моето патување во Фантазија“ во 2022 година, на кој се обрати и тогашниот премиер Зоран Заев, НАТО конференцијата за комуникатори во 2022 организирана од Министерство за одбрана, настанот за одбележување на првата година од членството во НАТО, три настани во 2022 во организација на кабинетот на Претседателот Стево Пендаровски, свечен прием на МНР по повод 30 години дипломатски односи со Хрватска, собир на Демократската партија на Турците, настан на Управата за јавни приходи, настан на Заводот за статистика по повод објавувањето на резултатите од пописот, настан во организација на Клиниката за гинекологија и акушертство и многу други. Дел од овие настани, бидејќи се сметале за настани од државен интерес биле организирани без надомест од државата, само врз основа на известување од Министерството за култура.

Филхармоничарите потенцираат дека ваквите текстови во врска со комерцијалното издавање на објектот претставуваат само неуспешен дефокус од вистинските проблеми во моментов, односно одлуката без преседан на Министерството на култура принудно да го „вдоми“ новоформираниот Национален џез-оркестар во зградата на Филхармонија, односно наметнувањето на паралелно функционирање на две национални установи под еден покрив.

Случувањата во Македонска филхармонија немаат никаква врска со политиката, туку со некоректниот однос од Министерството за култура. И порано и сега, а и во иднина салите на Филхармонија се изнајмуваат за организирање општествено, културно или музички настапи во организација на стопански субјекти, организации, политички партии и секој што својот настан ќе го прилагоди стандардите, типот и статусот на институцијата и тоа што го претставува. Комерцијалната причина да се изедначи со политика е само некоректен обид да се сврти вниманието од основиот проблем – наметнувањето на Министерството за култура да вдоми две национални установи под еден покрив, односно во филхармониската зграда“, истакнуваат од Филхармонија.

Раководните луѓе на Филхармонија нагласуваат дека објектот мора да се изнајмува, бидејќи се неопходни дополнителни средства за нормално да функционира националната институција.

Back to top button
Close