Редици за бензин во Британија, нема гориво на бензинските поради недостиг на возачи

До 90 проценти од британските бензински пумпи денеска се празни во големите англиски градови, откако во паничното купување се продлабочи кризата во синџирот на снабдување.

Недостатокот на гориво е предизвикано од недостаток на возачи на камиони, за што трговците на мало предупредуваат дека може да ја загрози петтата најголема светска економија.

 

Огромниот недостиг на возачи на камиони по Брегзит во Велика Британија предизвика хаос во синџирите на снабдување за се`, од храна до гориво и ги зголеми бројните нарушувања и предизвика поскапувања во пресрет на Божиќ.

Само неколку дена откако владата на премиерот Борис Џонсон потроши милиони фунти за да спречи недостаток на храна поради зголемените цени на природниот гас и нуспроизводите на јаглерод диоксид, министрите ги замолија луѓето да се воздржат од паника.

Но, вчера, десетици автомобили се наредија на бензинските пумпи низ целата земја, проголтајќи ги резервите и принудувајќи многу бензински пумпи едноставно да се затворат. Пумпите во британските градови или се затворени или имаа знаци дека нема гориво, велат новинарите на Ројтерс.

„Некои од нашите членови, големи групи со портфолио на веб -страници, известуваат дека 50 проценти снемале гориво од вчера, некои дури и 90 проценти“, рече Брајан Мадерсон, претседател на Здружението на нафтени трговци, за Скај. Здружението на трговци со бензин (ПРА) ги претставува независните трговци на мало со гориво, кои сега сочинуваат 65 проценти од бензинските пумпи во Обединетото кралство.

“Значи, гледате дека е прилично акутно. Понеделник наутро ќе започне прилично суво”, рече тој.

„Бритиш петролеум“ вчера соопштил дека скоро една третина од бензинските пумпи во Велика Британија останале без двата главни типа на гориво, бидејќи паничното купување ја принудило владата да ги суспендира законите за конкуренција и да им дозволи на компаниите да работат заедно за да го ублажат недостатокот. Деловниот секретар Кваси Квартенг рече дека суспензијата ќе им овозможи на компаниите да споделуваат информации и да го координираат нивниот одговор.

„Овој чекор ќе и овозможи на владата да работи конструктивно со производителите на гориво, добавувачите, превозниците и трговците на мало за да се осигура дека прекините се сведени на минимум“, се вели во соопштението на деловниот сектор.

Владата објавила план за издавање привремени визи за 5.000 странски возачи на камиони. Но, бизнис лидерите предупредиле дека владиниот план е краткорочно решение и дека нема да се справи со акутниот недостиг на работна сила.

Back to top button
Close