Рекорден број на заболени од коронавирус во Aлбанија  

Во последните 24 часа во Албанија забележан е рекорден број на позитивни лица на вирусот Ковид 19. Регистрирани се 90 новозаболени лица во едно денoноќие од вкупно 362 тестирани лица.  Според албаското министерство за здравство и социјална политика станува збор за досега најголем број на заболени лица од Ковонавирус во земјата. Најмнбогу болни повторно има во Тирана дури 35 случаи а голем е и бројот на новозаболени во Драч и Скадар.

Министерството информираше дека за еден ден регистрирани се и 3 починати лица, со што бројот на починатите во оваа земја од почетокот на пандемијата сега изнесува 72 . Од почетокот на пандемијата регистрирани се вкупно 2752 случаи додека активни случаи се 1088.  Вкупниот број на тестови е 28.о33.

Албанските задраствени институции оценуваат дека бројот на болните е во пораст секојдневно а како главни причини се наведуваат непочитување на мерките за заштита од Коронавирус .

К. М.

Back to top button
Close